Drømme og tanker om gården

Drømme og tanker om gården

8. juni 2019 4 Af Julie Hansen

Det var for mig en drøm der gik i opfyldelse, da vi sidste år købte Lillely. Stedet opfylder, eller har potentiale til at opfylde, både Phillips og mine krav. Derudover er det bare super idyllisk og en ren oase midt i landskabet.

Phillips krav

Ikke alt for langt ude på landet, og med god adgang til Aarhus, hvor han arbejder. Det gør det, vi har kort til motorvej direkte derind. Derudover er det vigtigt at der er plads til at han kan køre sin forretning.

Julies krav

Plads til hestehold. Det må vi sige der er, vi har nemlig 4HA jord.

 

På nuværende tidspunkt har vi et gammelt hus fra 1927 på 103 m2. Derudover er der en gammel staldbygning på ca. 100 m2. Ydermere er der en nyere løsdrift på marken, hvor vi har etableret bokse i, indtil vi får en permanent løsning. Så er der et væld at små udeskure og mærkelige småbygninger, som lige nu bliver brugt til opbevaring.

Vi har lavet en tjekliste over ting vi ønsker os på gården og som vi skal have bygget op over tid

Nyt hus

Indrettet gammel staldbygning til hestestald

Ridebane

Tilbygning til sadelrum og Phillips forretning

Udendørs vandspiltov

Nye hestefolde

Rykket udeskure ned, og have etableret ordentlig hønsegård og brændeskur

Høopbevaring

Helt sikkert en masse andet hen ad vejen

Nyt hus

I og med huset er fra 1927, ret småt og primært bygget op af kampesten, så giver det ikke så meget mening at begynde at renovere en hel masse på det. Så ejendommen blev købt med henblik på at bygge et nyt hus efter nogle år. Så længe vi kun er to (og en hund og to katte) kan det fint gå at bo i huset, vi mangler ikke plads.

Hestestald

Den eksisterende staldbygning er i udmærket stand, og derfor er planen at den skal indrettes som hestestald. Der er dog lige nogle hanebånd der skal hæves, så hestene ikke gokker hovederne i. Derudover skal vi have set på noget mere lysindfald. Og så skal den eksisterende indretning ned, gulvene slås op og støbes gulv over det hele. Så det er helt sikkert ikke bare liiige et weekendprojekt! Derudover skal jeg jo have fundet på en indretning af stalden, og fyrrummet skal ordnes og brandsikres endnu mere end det er nu.

Ridebane

Vi er så heldige at dem der har boet på ejendommen før, har lavet en delvist drænet jorddel på den flade fold op mod grusvejen. Et stykke af denne jorddel har jeg brugt til at longere på. Nu har jeg imidlertid fået landzonetilladelse af kommunen (hvis naboerne ikke har noget imod det), så jeg kan få en officiel ridebane. Pladsen er lige pt. 35×19 m, og fungerer lige nu upåklageligt som ridebane. Desværre bliver den glat når det bliver rigtig vådt, så min tanke er at jeg vil have lagt muslingeskaller på, så den er både lidt selvdrænende og fast. I fremtiden ønsker jeg mig selvfølgelig en 20×60 m eller det, der er vildere med gummigranulat/sand. Men Rom blev jo altså ikke bygget på en dag.

Sadelrum

Lige pt. er der indrettet sadelrum i den gamle staldbygning. For at lave max plads til bokse derinde, vil vi gerne have bygget sadelrum og Phillips rum på ydersiden af staldbygningen, med indgang både udefra og indefra stalden. Vi regner med det skal bygges i træ, og bliver sådan lidt et luksusskur med varme på.

Udendørs vandspiltov

Det eneste sted jeg kan binde hestene ordentligt op, er inde i staldbygningen lige nu. Når man så har en hest med en hovbyld der skal sæbebades tre gange om dagen, så kan hele stalden godt blive mere eller mindre oversvømmet. Så derfor vil jeg gerne have en rigtig god vaskeplads ude, med gummimåtte i bunden og gode opbindingsforhold, så hesten kan stå godt og sikkert ude.

Nye hestefolde

Lige pt. har vi fine folde på den ene side af huset, men på den anden side har vi en helt fantastisk kuperet mark på 2HA. Her har naboen tidligere lejet sig ind ved tidligere ejer, men vi vil gerne have den for os selv. Vi går lidt og spekulerer om vi skal tage slæt på marken før vi gør noget. Vi vil gerne have ridespor hele vejen rundt om marken, igennem vores lille skov, og så folde inde på midten. 2 stk. tænker jeg.

Høopbevaring

Indtil videre har vi købt små wrapballer for at hestene kunne nå at spise dem, men ender vi med at have flere heste, så kan det ikke betale sig med små wrapballer. De har stået fint ude ved siden af et lille skur vi har, hvor vi åbner og opbevarer ballen inde imens vi bruger den. Hvad vi lige skal finde på fremadrettet, ved vi ikke helt endnu. Men kommer der mere hø, og større baller, så kan de ikke helt stå samme sted længere.

Det var sådan lige de foreløbige planer, primært på hesteområdet. Der er lidt at tage fat på, og vi kan sikkert sagtens finde på at ændre undervejs.